Esittely pohjautuu uusimpaan versioon (v3.1)
THOGS on omaperäinen, haastava tarkoitettu keskiasteen roolipelaajille. Aikaisempi kokemus on siis erittäin suositeltavaa. Peli on rakennettu siten, että jokainen sääntö on ollut testattavana monia pelikertoja. THOGSia on tehty n. 10 vuotta, josta lähes kaikki on ollut pelin testaamista. Pelikertoja on ollut noin 1 viikossa.
THOGSissa on aika paljon taulukoita, mutta lähes kaikki niistä ovat osa hahmonluontia, joten taistelun nopeus ei niistä kärsi. Muutamat asiat (kuten panssarien osto) helpottuu todella, jos käytössä on laskin. THOGSissa heitetään nopilla kaikki kyvyt ja erilaisia peruskykyjä on toistakymmentä. Muutamia kyvyistä lasketaan suoraan muista. Kykyjen lisäksi hahmoilla on mahdollisuus osata yksi tai useampi kahdestakymmenestä taidosta. Taitojen saamis% riippuu hahmon rodusta ja taidon sattuessa kyvykkyys siinä määritellään suuntaa-antavalla "Huono-Erittäin hyvä" -akselilla.
THOGSin tapahtumat sijoittuvat omaan maailmaansa, jossa elää yhteensä n. 100 älyllistä rotua sekä runsaasti eläimiä. Lisää THOGSin maailmasta.
Taistelun sattuessa heitetään aloitetta (d12 + hahmon/hirviön nopeus) ja parhaimman saanut aloittaa. Jos monta tyyppiä on saanut saman aloitteen heitetään uudestaan ilman nopeusmuuttujaa. Jos aloite on vihollisen puolen parhaan aloitetta yli kaksi kertaa suurempi niin saa lyödä kaksi kertaa ennen vihollisia. Tämä pätee myös kolminkertaiseen aloitteeseen, muttei enää siitä ylöspäin.
Hirviöt on jaettu kokemusluokkiin ja onnistuneesta lyönnistä läpi suojauksen tulee se tietty kokemus luokista 1-4. (Hahmoille pelinpitäjä päättää tarvittaessa kokemusluokan). Kokemusta tarvitaan hahmon nostamiseksi tasossa, eli kokemussysteemi on tasopohjainen, mitä jotkut saattavat kammota. Tasojen noususta on hyötyä kykyjen paranemisena (Osuma% ja Väistö/torjunta%) ja uusina taistelutaktiikoina (saa lyödä monesti normaalikierroksessa). Lisäksi taistelijat voivat tasojen myötä käydä erikoiskoulutuksessa. Vaurionsietopisteet eivät parane tasojen mukana. Taikasysteemi on erillinen eikä ole riippuvainen tasoista.
Kun lyönti osuu ja väistö/torjunta pettää, heitetään osumapaikka jokaiselle rodulle ominaisesta osumapaikkataulukosta. Vaurioon vaikuttaa aseen lisäksi lyöjän voima (voima/lisävaurio). Tarpeeksi vauriota ottanut uhri voi menettää seuraavan vuoronsa, pyörtyä, mennä toimintakyvyttömäksi vähäksi aikaa, kaatua, saada verenvuodon tai kuolla. Joka tapauksessa uhri kärsii vauriota sekä osumapaikkaan että kokonaiskestoon.
Taiat on jaettu neljään elementtiin (ilma, vesi, tuli ja maa) ja kullakin hahmolla/hirviollä on jokaiseen elementtiin tietyt prosentit, mitkä lasketaan kustakin elementistä, älystä ja magiasta. Taiat jaetaan asteisiin joita on kymmenen. Asteet eivät ole toisistaan riippuvia, voi osata vaikka kolme neljännen ja neljä kolmannen taikaa jne. Jokainen taika pitää erikseen oppia/opetella. Taikomiskapasitetti on suoraan älyn määrä, ensimmäisen asteen taika kuluttaa yhden älypisteen, onnistui tai ei. Toisen asteen taika kuluttaa pistettä kaksi jne. Kun taika onnistuu siitä saa saman verran "onnistuneita taikoja" kun loitsulla on asteita. Näitä "onnistuneita taikoja" tarvitaan mm. johonkin elementtiin erikoistumiseen ja uusien taikojen hankkimiseen. Lisäksi useimmat velhot suuntautuvat jossakin vaiheessa uraansa. Jokaisessa elementissä on kolme erilaista suuntausvaihtoehtoa ja on myös mahdollista suuntautua kahden tai useamman elementin yhteissuuntaukseen. Uhrin keho vastustaa loitsuja prosenteilla, jotka lasketaan kustakin elementistä, älystä ja vastustuksesta.
THOGSissa ovat kaikki rodut ennennäkemättömiä ja niillä voi olla "eksoottisia" ruumiinosia, kuten leijuelin tai lonkerot. Hahmoksi soveltuvia rotuja on parisenkymmentä joista yksikään ei ole ihminen. Rotuja voi myös risteyttää, sillä rajoituksella, että rotujen pitää olla samanmuotoisia, eli ettei toinen ole joku hämähäkkimäinen ja toinen leijuva kaksipäinen.
Tilaa THOGS
THOGS-tuotteet. Uutuutena seikkalukirja. Viimeisin sääntökirja THOGS v3.1 ja muita tuotteita.
THOGS v4 -projekti
THOGS v4 beta julkaistu! (Uusin merkintä: 27.7. 2012)